•  VOOR EEN PERFECTE AKOESTIEK
  •  ONTWORPEN EN GEPRODUCEERD IN EIGEN ATELIER
  •  VOOR OOG EN OOR
  • CREËERT RUST EN FOCUS

Het belang van een goede akoestiek

Evolutionair reageren we op harde geluiden met verhoogde alertheid, vaak onbewust. Ons lichaam waarschuwt ons zo voor gevaar. Deze natuurlijke reflex zorgt ervoor dat we ons in een luide omgeving moeilijk kunnen concentreren, bijvoorbeeld om te werken of een gesprek te voeren.

Door onze natuurlijke reactie is ongewenste weerkaatsing van geluid een veel voorkomende bron van onrust die ons welzijn (ongemerkt) negatief beïnvloed. Tegelijkertijd is voldoende stilte onmisbaar voor rust en ontspanning. Bij het verbeteren van de akoestiek wordt geluidsdempend materiaal in een ruimte aangebracht die geluidsweerkaatsing absorbeert en zo stilte creëert.

Toonhoogte en toonsterkte

Geluid bestaat uit trillingen. Ons oor vangt deze op, waarna ons brein ze vertaalt naar geluid. Het aantal trillingen per seconde bepaalt de toonhoogte van geluid, ook wel frequentie genoemd. Dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Volume geeft de toonsterkte van geluid aan, dus hoe luid iets klinkt. Volume wordt uitgedrukt in decibel (dB).

 

Frequentie

Hoe meer trillingen per seconde, hoe hoger de toon die wij horen en daarmee de frequentie. Ons gehoor neemt tonen waar binnen een frequentiegebied van 20 tot 20.000 hertz. De meeste omgevingsgeluiden hebben echter een toonhoogte tussen 100 en 5.000 hertz.


Hoge tonen
Korte golven
2500-12000 Hz | bijv. ringtones

Midden tonen
Middellange golven
250-2500 Hz | bijv. spraak

Lage tonen
Lange golven
50-250 Hz | bijv. ventilatoren

Het is belangrijk dat het absorberend vermogen van een akoestische oplossing effectief is binnen het frequentiegebied dat hinder veroorzaakt

Een prettig geluidsniveau

Het menselijk gehoor kan een geluidsvolume aan tot 140 decibel. De pijngrens licht echter al bij 100 decibel. In een kantooromgeving bereikt achtergrondgeluid vaak een niveau van 60 – 80 decibel, daar waar een geluidsniveau van 45 decibel wordt geadviseerd.

Volume

Het menselijk gehoor kan een geluidsvolume aan tot 140 decibel. De pijngrens licht echter al bij 100 decibel. In een kantooromgeving bereikt achtergrondgeluid vaak een niveau van 60 – 80 decibel, daar waar een geluidsniveau van 45 decibel wordt geadviseerd.

Nagalmtijd en RT60-meting

Nagalmtijd is de tijdsduur waarmee een toon wegsterft. Met een RT60-meting wordt de nagalmtijd vastgesteld, door te meten hoeveel seconden het duurt voordat het volume van een testgeluid met 60 decibel is afgenomen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de nagalmtijd, zoals het soort inrichting
en de luchttemperatuur. Het toevoegen van geluidsabsorberend materiaal vermindert de nagalmtijd in een ruimte. Voor maximaal resultaat is het echter cruciaal dat het absorberend vermogen van het toegepaste materiaal overeenkomt met het frequentiegebied van het geluid dat hinder veroorzaakt.

De gewenste nagalmtijd is afhankelijk van de gebruiksfunctie van een ruimte. Voor een kantoor geldt een wettelijke norm van 0,8 seconden. Voor vergaderruimtes wordt doorgaans echter een nagalmtijd van ongeveer 0,4 seconden aangehouden.

De geluidsabsorptie van onze collectie

Bij geluidsabsorptie wordt de energie van geluidsgolven gedeeltelijk ‘opgevangen’ in
absorberend materiaal. De mate van absorptie wordt bepaald door het materiaal, de vorm en de oppervlaktestructuur van de toegepaste akoestische oplossing.

Onze collectie is ontwikkeld om akoestische problemen op te lossen die ontstaan binnen een ruimte, zoals hinder door spraak, een printer of espressomachine. Ieder armatuur heeft een zeer hoog absorberend vermogen binnen het frequentiegebied van veel voorkomende hinderlijke geluidsbronnen, waardoor zij uitermate effectief werken.

De voordelen van akoestische verlichting

Het absorberend materiaal hangt dicht bij de geluidsbron. Dit minimaliseert onwenselijke geluidsoverdracht en vergroot de verstaanbaarheid

Optimale akoestische werking door de gelaagde opbouw van de armaturen

Kosteneffectief door de slimme combinatie van akoestiek en verlichting

Het armatuur hangt vrij in de ruimte. Geluidsgolven worden hierdoor optimaal door het materiaal geabsorbeerd